Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/1/f/forfatter/www/knudtsen/wp-content/plugins/anual-archive/annual_archive.php on line 421

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/1/f/forfatter/www/knudtsen/wp-includes/load.php on line 585

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/1/f/forfatter/www/knudtsen/wp-includes/pomo/translations.php on line 202
Ingar Knudtsen » Politikk: Ikke rør skolene!
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/1/f/forfatter/www/knudtsen/wp-includes/formatting.php on line 3712

Politikk: Ikke rør skolene!

I denne tida da det er så mye snakk om all slags demokrati snakkes det samtidig om sentralisering og «effektivitet» sjøl av oppegående tenkende mennesker som man skulle tro kunne fatte at disse begrepene ikke bare er vanskelige å forene, de står til og med steilt mot hverandre!

Skal vi ha større enheter betyr det lenger avstand til de som tar avgjørelsene, større fremmedgjøring, mindre medbestemmelse, og mye større likegyldighet.

Mener dere noe med dette utvannede og misbrukte folkestyre- og demokratibegrepet så snakk ikke med to tunger. Sentralisering og monopolisering har framelsket en ny klasse av mennesker som flyter på overflata av næringsliv og samfunnsadministrasjon og som kun har respekt for slike vanlige mennesker de møter i sine forretninger og i sin politikk når de er kunder eller velgere.

Under siste valg foreslo jeg for spøk at man slett ikke skulle legge ned fylkeskommunen, men derimot styrke den og legge ned staten i stedet. Det ville faktisk vært en god ide, men ville fordret en helt annen samfunnsstruktur, og enn så lenge er jo det håpløst.

Men kanskje ikke så lenge dersom de som styrer fortsetter å kjøre samfunnet utforbakke slik de har gjort ei god stund nå. En kan som kjent lure noen hele tida, en kan lure mange ei kort stund, men en kan ikke lure alle hele tida.

Hvis rikdommen øker slik, hvorfor er det da så få som merker det? Hvis vi har det så ‘demokratisk’ hvorfor hjelper det så lite hva folk mener?

Det er ingen som helst tvil om at dersom det ble ei folkeavstemning på Nordmøre om vi skulle beholde de skolene som nå trues nedlagt, så ville svaret fra folket blitt et samstemmig, brølende NEI!

For min del er det særlig skolen på Tingvoll som ligger meg tungt på hjertet. Å rive skolen vekk fra Tingvoll er å rive noe av sjela ut av et helt distrikt.

Som forfatter har jeg besøkt mange, mange av de små skolene rundt om i vårt distrikt og andre steder. Noen av mine morsomste og beste forfatterminner har vært på små barne- og ungdomsskoler og videregående skoler, på Averøy, i Tingvoll, i Sunndalen, i Surnadal, i Valsøyfjord, på Halsa, på Smøla og i Batnfjorden.

Jeg vet ikke en gang om alle disse skolene eksisterer lenger, jeg frykter at noen alt er borte.

Vet dere hva dere gjør, dere som tar disse avgjørelsene i økonomiens og effektivitetens navn? Penger er bare penger, og det har Norge nok av. Det må da være andre muligheter enn å bruke dem til å bygge opp dyr og sluttlig ineffektiv sentralisering og fylle lommene til de grådigste næringslivstoppene som flyter oppå dette samfunnet vårt som illeluktende råolje i en stille fjord?

Eller er virkelig alle gode ting inflasjonsdrivende mens alle dårlige ting styrker vår nasjonaløkonomi?

I så fall er det vel ikke folket det er noe galt med, det er systemet og politikken og den ideologien som dette samfunnet styres etter.


Les mer om:

Kommentarer er stengt.