Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/1/f/forfatter/www/knudtsen/wp-content/plugins/anual-archive/annual_archive.php on line 421

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/1/f/forfatter/www/knudtsen/wp-includes/pomo/translations.php on line 202
Ingar Knudtsen » Made in PRC – eller gammelt hat er vondt å vende

Made in PRC – eller gammelt hat er vondt å vende

Bare så det er sagt som et svar på «diverse reaksjoner» på at jeg er kritisk til det som nå foregår mellom Russland og Ukraina: Jeg liker ingen av de to «maktene» så veldig godt. De representerer begge krefter, ideologier og styresett som jeg absolutt ikke har stort til overs for.
Men når Vesten så tydelig synes å støtte Ukraina imot Russland gang på gang, og de fleste kommentatorer dessuten ikke har ideologiske og historiske kunnskaper for fem flate øre, da blir det rett og slett for ille!

Det er også veldig lett å se at Russland fremdeles betaler en politisk pris i vesten fordi landet mer eller mindre bevisst blir assosiert med Sovjetunionen, mens andre tidligere områder i det gamle Sovjetsamveldet stort sett sniker seg unna den koplingen. At enkelte gamle kaldkrigere og deres læresvenner også tydeligvis savner sin gamle hoggstabbe Sovjet, og erstatter Sovjet med Russland, det kan man kanskje på det menneskelige plan tilgi, men ikke politisk og historisk.

Flere har jo også forsøkt seg på Kina i stedet, men det blir kanskje litt merkelig å i det ene øyeblikk skjelle ut Folkerepublikken på den andre siden av kloden, samtidig som så mye av det en putter i handlevogna på sine diverse shoppingturer bærer den vesle inskripsjonen «Made in PRC»…
I det jeg skriver akkurat dette tikker forresten de første indikasjoner på resultatet av folkeavstemningen på Krim inn – og viser at over nitti prosent ønsker å bli forent med Russland. Men uten at det synes å dempe reaksjonene fra skeptikerne i vest, som er lynraske til presentere både tvil og protester. Så da kan man vel bare vente på reprisen om ulovlighet, valgfusk, manipulasjon, fiksing og triksing, og så videre?

Noen ganger er da som man virkelig ikke kan forstå påstanden om at vi har «fri» nyhetsformidling i landet vårt, eller for den saks skyld i vesten generelt. Hvis vi har det, hvorfor er nesten alle sammen da så fordømt enige om så godt som alt som smaker det minste av historiesyn, ideologi og dermed i videste forstand også politikk?
Jovisst finnes det noen opposisjonelle musepip, et par tre ukeaviser som jeg kan komme på, men ellers…?

Det eneste mye av nyhetsformidlingen om disse sakene er ganske fri for er gjerne saklig innhold.

Hvis man nå innbiller seg at jeg sikter til noe slikt som en «konspirasjon», da må jeg skuffe. Det er ingen konspirasjon, ingen sammensvergelse, ingen hemmelige avtaler. Det er faktisk verre enn det – det er en automatikk der et sted. Noe som det antakelig ikke være helt feil å kalle for en ubevisst ideologisk refleks.

Mennesker sliter med den adferden alle sammen, i alle kulturer, og i alle politiske systemer, går jeg ut ifra – og jeg skal ikke påstå at jeg er et unntak.
Det er likevel en fordel å være fullt klar over dette, når ryggmargsrefleksen truer med helt å ta kontroll… da kan man jo i alle fall gis et valg – enten dempe seg og tenke seg om, eller fullt bevisst gi faen.

Velger man det første vet man at man må tenke to ganger, eller helst tre og fire, før man er trygg på at den ideologiske og politiske regnestykket er noenlunde rett. 
For slik er nemlig faktorene i akkurat dette – blir det for logisk, blir det gjerne feil det også. I slike summeringer kan nemlig faktorene ikke følge verken matematikken eller logikken! Til det er samfunnet, politikken, ideologiene, og for ikke å si tilfeldighetene, alt for avhengig både av de mange og den ene.

Så enkelt er det nesten alltid i menneskeriket. Og så komplisert. Men en venner seg likevel til det meste. Nå legger vi for eksempel vanligvis ikke merke engang til at det ligger «kinesere» i handlevogna. Rart å tenke på igrunnen. Det er da ikke så veldig lenge siden det eneste vi relativt enkelt kunne få tak i av kinesiske «varer» var Formann Mao Zedongs lille røde sitatbok pluss masseproduserte merker med hans profil på…

Forresten. Det er temmelig lenge siden det, når jeg tenker meg om. Det bare virker noen ganger som det var i går.


Kommentarer er stengt.