Ingar
Forsida – Nyheter
Om forfatteren Bilder
Epost til forfatteren Epost til redaktøren Leserbrev
Gjestetekster Særemner Portretter
Brev til leserne Artikler Kommentarer Minneord Intervjuer
Bøker Dikt og eventyr Musikkspill og drama Romaner og noveller Tegninger
Amasonene Eksterne linker Skryt fra pressa Norbok søk
Norsk Spansk Tysk Engelsk Fransk

Vil du ha beskjed når nettstedet oppdateres?
Klikk her!

Oppdatert 13.01.2014
Siste kommentar: Lesere og kritikere

Klikk på bildet under for å laste ned romanen

Tyrannosaurus Rex - PDF-utgaven

Tyrannosaurus Rex

Omslagsmaleri:
Design og elektronisk tilrettelegging:
Utgiver:
Format:
Størrelse:
ISBN:
Den originale bokutgaven:
© Vanja E. Knudtsen, 1980
Conception ved Adon Elmir
Proponia Forlag
Portabelt dokumentformat (PDF)*
1,2 MB, 122 sider
978-82-92833-01-8
Klikk her!

*) Dette er kun en digital utgivelse.
Den foreligger ikke som trykt versjon.

Forfatteren om boka
Noen ord om nedlasting av PDF

Forfatteren om boka

Det er en glede å få lagt ut på nettet boka Tyrannosaurus Rex. Boka ble første gang gitt ut i Cappelens Blå Delfin Serie for ungdom, men var som nesten alt jeg har skrevet ikke skrevet for noen spesiell aldersgruppe, i den tro at lesere fra ungdomsskole til aldersheim alle ville kunne fryde seg over ei slik historie!

 

Det ligger mye research og mange valg bak denne boka som i antall ord slett ikke ruver så høyt i mitt eget litterære landskap. I hvert fall ikke hva omfang angår.

Noen av valgene er ikke særlig realistiske, som det å gjøre «hovedpersonen» i boka langt mer intelligent enn ei tyrannøgle nok kunne vært. Men det var jo bare en fortellerteknisk nødvendighet for i det hele tatt å kunne skrive boka, og jeg ber slett ikke om unnskyldning for det!

Andre valg, som det å velge en nær kollisjon med et annet solsystem som årsak til den gigantiske katastrofen som rammer Jorda for millioner av år siden, det ville jeg nok ikke gjort i dag. Men teorien eksisterte faktisk som ett av flere alternativer på begynnelsen av syttitallet da jeg også skrev noen artikler om kjempeøglenes tidsalder.

Det var nok forresten slik det begynte... jeg har aldri vært noen tilhenger av «bortkastet research», så det ble fort logisk å begynne å tenke på å skrive en roman – eller i det minste ei lang novelle.

 

Resten ble et eventyr. Først det å skape Tyrannosaurus Rex og hans make og hans byttedyr og motstandere i en verden som var fjern i tid, men likevel den samme Jorda som dere og jeg bor på den dag i dag. Og dernest at boka uten videre ble antatt på det første forlaget jeg sendte manuset til, nemlig Cappelen.

De ønsket likevel altså å gi det ut som en roman for ungdom, noe jeg litt tvilende sa ja til. Ikke minst tvilte jeg fordi de mente at jeg av samme grunn måtte forenkle teksten. Originalen mente de ville bli hakket for vanskelig for ungdom.

Jeg mente nok i mitt stille sinn at det var en grov undervurdering av unge menneskers lesevne, men jeg nøyde meg med å knytte nevene i bukselommene, og var nok dessverre ikke så tøff og sikker på mitt eget verk da som jeg er nå. Jeg gikk med på det.

Men jeg gjorde det likevel enkelt for meg sjøl. Min yngste datter Toini fikk manuset og jeg ba henne stryke alt hun ikke forsto. Vel, det ble ei tynnere bok av det, men kanskje må jeg litt motstrebende gå med på at den absolutt ikke ble dårligere.

 

Jeg har som mange av dere vet aldri funnet noen god grunn til å lage sjangermessige skiller mellom ungdom og voksne. Til det var jeg som ung sjøl så lesende at jeg så og si slukte alt jeg kom over uten et øyeblikk å lure på om forfattere som Agatha Christie, Isaac Asimov, Charles Dickens og Leo Tolstoj egentlig hadde skrevet for «min aldersgruppe».

Tvert om sto deres bøker i skjønn forening i hylla sammen med Nancy Drew, Biggles og en hel haug med science fiction-, krim- og cowboybøker utgitt på diverse forlag. Cowboybøkene tilhørte forresten stort sett min mor, de lånte jeg bare!

Og dersom nå noen skulle tro at disse pocketbøkene alle kom fra Bladkompaniet, Romanforlaget og Fredhøis, så er det helt feil. Krona på verket (og forløperen til Lanterne Science Fiction!) var sjølsagt Gyldendals rakettserie.

 

Tyrannosaurus Rex kunne muligens godt ha kommet ut der, skjønt oppfølgerne Tova eller Reisen til Jorda som begge var langt mer typiske sf-romaner hadde nok vært mer i stil.

Tyrannosaurus Rex ble uansett lest av mange, mange. Noe ikke minst NRK Fjernsynets meget positive omtale av boka må få noe av æren for. Avisomtalene fulgte hakk i hæl, og knuste på mange måter myten om at aviser ikke omtaler ungdomsbøker. De gjør altså tydeligvis det dersom de bare kan finne en grunn til det? Som at noe større har gått foran og gjort det før dem.

 

Boka solgte temmelig fort ut, pussig nok uten at Cappelen gjorde noe som helst forsøk på å gi den ut på nytt. Sjøl ikke da Jurassic Park-filmene fikk dinosaurbølgen til å velte inn over oss og burde gjort den mer aktuell enn noen sinne.

Da ville det vært temmelig lurt, spør dere meg!

Men store forlag er ofte som store skip, det er ikke så lett å manøvrere dem inn i en ny kurs når en kurs først er lagt. Eller til og med bare ikke lagt.

Noen ganger kan det virke som det skal de rene jordskjelv til før de griper sånne brå gyldne sjanser som dukker opp.

Vel, de om det. Nå ligger Tyrannosaurus Rex i alle fall ute på nettet. Med god hjelp fra Hans Trygve Jensen og en mesterlig layout-jobb fra Adon Elmir!

Til heder og verdighet kommer også det maleriet som min datter Vanja Knudtsen lot seg inspirere til å male som fjortenåring. Nå får det endelig pryde forsida på boka.

 

Og så gir vi også til sist Haagen Ringnes muligheten for å få rett når han skrev at den burde kunne bli en klassiker i norsk ungdomslitteratur?

Noen ord om nedlasting av PDF

PDF er i utgangspunktet et plattformuavhengig standardformat. I de fleste tilfellene vil PDF-dokumentet vises i nettleseren etter at du har klikket på linken som bringer deg til PDFen. (Husk at dette er en fil på over 1 MB, så den vil bruke litt lenger tid på å komme opp enn en vanlig liten HTML-side.) Dette forutsetter at Adobe Reader og en såkalt nettleser-plug-in som følger med allerede er installert på maskinen din. Adobe Reader kan du laste ned her (eller her for å velge en versjon som kan kjøre på et annet operativsystem system enn det du i øyeblikket bruker). For å lagre Tyrannosaurus Rex i en bestemt mappe på harddisken din, klikk på "diskett"-knappen i knapperaden som vises øverst i nettleseren.

Automatisk PDF-visning fungerer fint i de mest kjente nettleserne på alle store operativsystemer. Hvis nettleseren ikke støtter visning av PDF, vil den tilby å lagre dokumentet på harddisken. Deretter kan du lese PDF'en direkte i Adobe Reader.

Hvis du støter på problemer eller har andre spørsmål, ikke nøl med å sende meg en epost.

For mer informasjon om PDF-formatet, sjekk denne siden.