Siste nytt

Min hjemmeside

Ingar
Norsk Spansk Tysk Engelsk Fransk
Forsida – Nyheter
Om forfatteren
Bilder
Epost til forfatteren
Epost til redaktøren
Leserbrev
Gjestetekster
Særemner
Portretter
Brev til leserne
Artikler
Kommentarer
Minneord
Intervjuer
Bøker
Dikt og eventyr
Musikkspill og drama
Romaner og noveller
Tegninger
Amasonene
Eksterne linker
Skryt fra pressa
Norbok søk
Vil du ha beskjed når nettstedet oppdateres?
Klikk her!
Oppdatert 09.06.2013
Ingar Knudtsen med PDF-dokument om fascismen:
Fascismen: Ideologi og historie

Fascisme og nazisme var ideologier som ble statsbærende i en ganske kortvarig historisk periode, men en kan også ganske lett finne «fascismeliknende» politikk i mange land også etter den annen verdenskrig, i Europa, i Afrika, i Sør-Amerika og i Asia.

Fascismen

Fascismen av Ingar Knudtsen
Omslagsillustrasjon: Adon Elmir
Førtrykksproduksjon: Proponia
Utgiver: Proponia 2006
1. utgave
1,3 MB, 40 sider.
ISBN-13: 978-82-92833-00-1
ISBN-10: 82-92833-00-5

Fascisme kan nok av mange være erklært som for alltid luket ut av den idylliske demokratiske blomsterhagen, men autoritært ideologisk ugress lar seg slett ikke utrydde så enkelt, det dukker gjerne opp der man minst venter det. Partier og grupperinger som spiller på menneskers autoritetstro, deres fordommer og småborgerlighet behøver såvisst ikke være redde for demokratiske valg!

Fascismens historie er på sett og vis både mangfoldig og enfoldig. Innsikt i dens ideologi og historie er en nødvendig forutsetning for å forstå hvordan ekstreme høyreorienterte ideologier i løpet av ganske få år kan utvikles fra å være partipolitiske "utskudd" til å bli partier som annenhver velger og hans nabo gir sin tilslutning til.

Litt om dokumentet

I flere år har leserne sendt meg spørsmål om nettopp fascismen. For ikke så lenge siden tok min gode venn Thomas Gramstad seg bryet med å nøste sammen svarene mine. Samlet sett, mente Thomas, burde disse svarene kunne videreutvikles til en lengre, ideologisk-historisk artikkel om fascismen. Artikkelen fant sin form og ble i sannhet en relativt lang affære.

På grunn av lengden og ikke minst arbeidet som er nedlagt i skrivingen og utformingen av artikkelen, har jeg valgt å presentere artikkelen som et slags digitalt hefte i PDF-format. Kunstneren Adon Elmir har laget forside og bakside mens Hans Trygve Jensen har stått for sideombrekkingen.

Dere kan laste ned PDFen ved å klikke på omslagsbildet til venstre. Brukere av Acrobat Reader 5 eller eldre vil, når dere åpner filen, sannsynligvis få en melding om at filen kan inneholde informasjon som programmet ikke støtter. Denne meldingen trenger dere ikke å bry dere om. Vi har valgt å kryptere filen og beskytte den mot redigering, og det er dels derfor denne noe misvisende meldingen dukker opp i eldre Acrobat Reader-versjoner. I avsnittene under finner dere mer teknisk informasjon om nedlasting av PDF og hva som trenges for å lese dette formatet.

Noen ord om nedlasting av PDF

PDF er i utgangspunktet et plattformuavhengig standardformat. I de fleste tilfellene vil PDF-dokumentet vises i nettleseren etter at du har klikket på linken som bringer deg til PDFen. (Husk at dette er en fil på rundt 1,3 MB, så den vil bruke litt lenger tid på å komme opp enn en vanlig liten HTML-side.) Dette forutsetter at Adobe Reader og en såkalt nettleser-plug-in som følger med allerede er installert på maskinen din. Adobe Reader kan du laste ned her (eller her for å velge en versjon som kan kjøre på et annet operativsystem system enn det du i øyeblikket bruker). Automatisk PDF-visning i de mest kjente nettleserne fungerer fint på alle store operativsystemer. Hvis du kjører Mac OS X og bruker en versjon av Adobe Reader som er eldre enn 6.0, kan vi anbefale Manfred Schubert's gratis PDF Browser Plugin.

For å lagre dokumentet i en bestemt mappe på harddisken din, klikk på "diskett"-knappen i Acrobat-knapperaden som vises øverst i nettleseren. Brukere av Schuberts PDF Browser Plugin klikker på menyknappen helt øverst i rullesjakten til høyre og velger så "Save As...". Deretter kan du lese romanen i ro og mak via nettleseren eller Adobe Reader. Alternativt kan du lagre PDFen på harddisken uten at dokumentet vises i selve nettleseren. På PC gjør du dette ved å høyreklikke på linken til PDFen og så velge "Lagre mål som ...". På Mac holder du nede CTRL-tasten mens du klikker på linken og velger "Last ned koblet fil som ...". Denne framgangsmåten anbefales hvis du laster ned nokså store PDFer og ikke har en rask Internett-forbindelse.

Hvis du støter på problemer eller har andre spørsmål, ikke nøl med å sende oss en epost.

For mer informasjon om PDF-formatet, sjekk denne siden.