Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/1/f/forfatter/www/knudtsen/wp-content/plugins/anual-archive/annual_archive.php on line 421

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/1/f/forfatter/www/knudtsen/wp-includes/load.php on line 585

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/1/f/forfatter/www/knudtsen/wp-includes/pomo/translations.php on line 202
Ingar Knudtsen » Appell: Rock mot rasisme
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/1/f/forfatter/www/knudtsen/wp-includes/formatting.php on line 3712

Appell: Rock mot rasisme

Appell holdt på konserten «Rock mot rasisme» i Kristiansund 11. oktober 2000.

Rock mot rasisme – hva er vel mer naturlig enn det? Rocken ble til i en smeltedigel av forskjellige musikkformer, fra hele verden, samlet i et flerkulturelt Amerika der de mektige prøvde, men slett ikke greide, å stoppe fenomenet ROCK.

Få ting i verden har fungert så anti-rasistisk som rockemusikken, f.eks. lyttet jeg til og beundret LaVerne Baker, Fats Domino og Little Richard lenge før jeg hadde sett en eneste lys levende farget person i denne byen!

At det derfor finnes noe som i dag også må kalles nazi-rock, eller rock FOR rasisme må være den største kulturelle misforståelse noen noensinne har gjort seg skyldig i.

Det kan ikke være BÅDE rock og rasisme. Fordi rocken hadde ikke eksistert i det hele tatt uten sin mix av forskjellige kulturer og forskjellige etniske innflytelser.

Vi lever i en by som alltid har hatt ansiktet vendt mot verden. Mot havet. Herfra har folk seilt til alle kanter av verden, og likeledes fått besøk fra alle kanter.

Vi er stolte av det, og med rette. Stolte av vår fortid som en by der det nok renner spansk, hollandsk, portugisisk, engelsk, jødisk, russisk blod i manges årer.

Der gater har navn som Spanskesmuget og Hollendergata.

Rasisme burde derfor være noe fremmed og umulig i vår by. Og mest av alt i dag, da moderne genetikk har avlivet myten om at det finnes «raser» for alltid. Det finnes mennesker, punktum.

Vi kan være kritiske til fremmede kulturer, slik vi kan være kritiske til vår egen kultur. Det er greit. Og den som ikke forstår at en drittsekk er en drittsekk uansett kulturell og etnisk bakgrunn, den gjør faktisk rasistene en stor tjeneste.

La budskapet vårt til alle uansett etnisk bakgrunn være at hos oss skal vi setteINDIVIDET først. Hvert eneste menneske skal svare for seg, uansett kjønn, såkalt rase, kultur, livssyn, seksuell preferanse, politisk oppfatning.

Hvert eneste menneske har krav på respekt for sin egen integritet. Det må være vårt budskap til alle, innfødte så vel som innflyttere!

Hvis noen har gjort noe galt skal han eller hun svare for det, men ikke naboen, ikke ektefellen, ikke barna, ikke vennene. Hvis mobbens kollektive justis skal gjelde, da har vi gjort kål på kanskje det viktigste prinsippet som gjelder menneskerettigheter.

Hvis vi vil ta vare på det viktigste budskapet i vår egen kultur, og kanskje også håpe på ei framtid der dette prinsippet skal gjelde alle i alle strøk av verden – så er det det dikteren Nordahl Grieg skrev i ett av sine dikt:

«For det blir den nye verden, at hver skal svare for seg». Eller for å si det på en mer moderne måte: LET’S ROCK AND ROLL!


Les mer om:

Kommentarer er stengt.